XXXXX XXXXX
Sectors:
Health
Education
Civic
Residential
Retail & Hospitality
Projects:
Goswell Health and Housing
Child Primary Care
Soapbox Village Green
Mason & Taylor
Lanchester Road Ward 3
Newham Day Hospital
Blow Dry Bar
Crawley Hospital
Marquis of Lansdown
Compton
BT3 Restaurant Brown Thomas
Crawley Housing Scheme
Pippins Pre-School
Henry Compton School
Fish and Bread
Mile End Health & Wellbeing
School-a-saurus
36 The Calls
St Mary's Luton & Dunstable
Teaching Hospital
The Lofts, Royal Harbour Hotel
Family Kitchen
Health & Community
Community Building
Flexible Office
Health & Social Care
Beach Front Hotel
Community Hospital
PFI General Hospital
Fashion Exchange
Bardens Cafe and Pizzeria
Arun Hospital
BRIERLEY HILL HEALTH & SOCIAL CARE CENTRE
with Steffian Bradley Architects
   
CLIENT: Dudley Infracare LIFT
CONTRACTOR: Carillion
LOCATION: Brierley Hill, Dudley
AREA: 10,000sqm
VALUE: 21 million
PROCUREMENT: NHS LIFT

Jaime Bishop (now of Fleet Architects) was project architect for Steffian Bradley for the Brierley Hill Health and Social Care Centre from initial option appraisal to the detailed design of the complex substructure and contractor mobilisation.

The difficult site combined a steep escarpment and a long history of mining works and industrial contamination.

The proposal was also required to relate to an as yet un-designed adjacent road and local authority sketch plans for the future regeneration of the area. To further compound the site issues the council dictated that the car park should be positioned in the under-croft of the building and on grade. We successfully redesigned the scheme to incorporate the new car park, encased within a box of contiguous piling and the scheme which is now under construction is the first block on the new urban grid and a beacon of regeneration.

The health plan used a flexible floor plate based on a multiple of 1000sqm modules that could be used as primary care space or let as commercial office space.

The massive civil engineering aspect predicated the use of a concrete in-situ frame, which was clad with a solid brick plinth and lightweight wall make up above. The west elevation is louvered to provide solar shading, restrict heat gain and maintain high levels of natural light.


Default Text | L | XL
Printable Version