XXXXX XXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXX
Sectors:
Health
Education
Civic
Residential
Retail & Hospitality
Projects:
Goswell Health and Housing
Child Primary Care
Soapbox Village Green
Mason & Taylor
Lanchester Road Ward 3
Newham Day Hospital
Blow Dry Bar
Crawley Hospital
Marquis of Lansdown
Compton
BT3 Restaurant Brown Thomas
Crawley Housing Scheme
Pippins Pre-School
Henry Compton School
Fish and Bread
Mile End Health & Wellbeing
School-a-saurus
36 The Calls
St Mary's Luton & Dunstable
Teaching Hospital
The Lofts, Royal Harbour Hotel
Family Kitchen
Health & Community
Community Building
Flexible Office
Health & Social Care
Beach Front Hotel
Community Hospital
PFI General Hospital
Fashion Exchange
Bardens Cafe and Pizzeria
Arun Hospital
-
‘Compton’
   
CLIENT: Private
LOCATION: Streatham, South London
AREA: 300sqm
VALUE: £N/AS
PROCUREMENT: N/A

Fleet Architects were asked to evaluate the feasibility of a proposed extension to Compton, a large Arts and Crafts era detached family house, located in Streatham, London. Compton is the only building of its type in the vicinity and as such stands out amidst the surrounding building stock, which although varying greatly in age, size, use and style, is of a high standard and in good repair.

Compton was designed by the esteemed architect Richard Norman Shaw, whose other works include 1-2 St James Street and New Scotland Yard, Embankment.

Shaw worked in a number of different styles throughout his career. During the 1870’s he designed in a vernacular style parallel to the Arts and Crafts movement, reviving materials like half timber and hanging tiles, projecting gables and tall massive chimneys - all of which are present in the design of Compton.

Our proposal seeks to restore part of the former rear wing of the property, which was damaged in a WW1 zeppelin attack. The double height extension replaces the single storey 1950’s extension, and mirrors the double gable front elevation. The new volume encloses a remodelled internal layout with strip north lights and fully glazed wall improving connections to the garden.

Default Text | L | XL
Printable Version