Sectors:
Health
Education
Civic
Residential
Retail & Hospitality
Projects:
Goswell Health and Housing
Child Primary Care
Soapbox Village Green
Mason & Taylor
Lanchester Road Ward 3
Newham Day Hospital
Blow Dry Bar
Crawley Hospital
Marquis of Lansdown
Compton
BT3 Restaurant Brown Thomas
Crawley Housing Scheme
Pippins Pre-School
Henry Compton School
Fish and Bread
Mile End Health & Wellbeing
School-a-saurus
36 The Calls
St Mary's Luton & Dunstable
Teaching Hospital
The Lofts, Royal Harbour Hotel
Family Kitchen
Health & Community
Community Building
Flexible Office
Health & Social Care
Beach Front Hotel
Community Hospital
PFI General Hospital
Fashion Exchange
Bardens Cafe and Pizzeria
Arun Hospital
-
Family Kitchen Extension
   
CLIENT: Mr & Mrs JP Henson
LOCATION: Illingworth, Windsor
AREA: 30sqm
VALUE: N/A
PROCUREMENT: Traditional

Having suffered for decades with an insubstantially sized kitchen, it was decided that Richardís family kitchen be extended in such a way that would allow a generous (but still intimate) kitchen to cook, eat and relax in, whilst also addressing the wish to access the large garden beyond.

Located within a 1970ís estate built upon a hillside once covered by pine forest, the extension required the partial demolition of the existing lean-to kitchen in order to enlarge its footprint. Micro-piles were required to ensure against subsidence that has been a problem in nearby houses. The main structure of the enclosure was a highly insulated light-weight sustainable timber frame.

In order to break the monotony of pitched roof brick box extensions that are prevalent in the surrounding area, American red cedar boards clad the frame in rhythm with the brick coursing. A generous fully glazed sapele screen opens to a raised terrace and the West facing garden beyond, further sapele windows frame differing aspects of the garden. The raised terrace allows level access out under a pergola covered with vines, clematis and wisteria which provides shade for external dining and solar protection to the interior.

The work surfaces have been formed from stained and lacquered birch ply, enabling the wood grain to still be read, whilst being very affordable and robust. The continuation of slate tiles draw the terrace outside into the kitchen.


Default Text | L | XL
Printable Version