XXXXX XXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXX XXXXX XXXXX
Sectors:
Health
Education
Civic
Residential
Retail & Hospitality
Projects:
Goswell Health and Housing
Child Primary Care
Soapbox Village Green
Mason & Taylor
Lanchester Road Ward 3
Newham Day Hospital
Blow Dry Bar
Crawley Hospital
Marquis of Lansdown
Compton
BT3 Restaurant Brown Thomas
Crawley Housing Scheme
Pippins Pre-School
Henry Compton School
Fish and Bread
Mile End Health & Wellbeing
School-a-saurus
36 The Calls
St Mary's Luton & Dunstable
Teaching Hospital
The Lofts, Royal Harbour Hotel
Family Kitchen
Health & Community
Community Building
Flexible Office
Health & Social Care
Beach Front Hotel
Community Hospital
PFI General Hospital
Fashion Exchange
Bardens Cafe and Pizzeria
Arun Hospital
-
MILE-END HEALTH & WELLBEING CENTRE
with MAAP
   
CLIENT: Ashley House
LOCATION: Mile-end
AREA: 5,000 sqm
VALUE: £12 million
PROCUREMENT: NHS LIFT

Our response to the Integrated Care Centre design competition set by Ashley House incorporated a simple modular layout which could comfortably flex to embrace future adaptations to the use and model of care.

Fundamentally, our aim was to ensure that our proposal complemented the future development control of the Mile End site. A key element of this idea was to engender a safe and clean campus-like atmosphere to the site whilst maintaining the densely populated street frontage of London’s East End.

As local residents, our design was intended to refer to the rich surrounding urban landscape and celebrate the wealth of history and diversity of the Mile End area. The elevations to the street borrowed rhythm and proportion from the adjacent library and the vibrant patterning of the gold ceramic cube was reference to the elegant and grand vernacular of public Victorian buildings in Tower Hamlets and the wider East End.

We proposed an in-situ concrete frame with pre-cast concrete plank floor spans. To help achieve a BREEAM ‘EXCELLENT’ rating we proposed using a Termodeck system to use the mass of the concrete to mediate air temperature by passing air supply through the plank cores prior to exhausting into the habitable space.

The consulting rooms were designed to be partially constructed offsite as part of the external wall cassette manufacture. This assembly, which also included the desk furniture and child window-seat aimed to create a less institutional consulting space.


Default Text | L | XL
Printable Version